Acumulatorul Urban Mobil reprezintă o activitate care a avut loc în cadrul proiectului interdisciplinar Spații Urbane în Acțiune, coordonat de Asociația Komunitas în parteneriat cu grupul de arhitecți studioBasar.
ACUM este un container de colectare de informaţii, amplasat în spaţii publice din cartierele vizate de proiect (Tineretului, Tei, Timpuri Noi), ce generează, susţine şi testează interacţiunea şi schimbul direct dintre comunitate şi iniţiatorii proiectului. ACUM acţionează ca o platformă deschisă de întâlniri şi discuţii, fiind totodată şi una din portavocile care promovează etapele viitoare ale proiectului și obiectivele acestuia.
Din punct de vedere practic, ACUM este un pavilion modulabil realizat în principal din lemn, care poate fi folosit în diverse configuraţii şi transportat în diferite amplasamente. Construcţia AcUM a avut loc în spaţiul tranzit.ro din Bucureşti.
Printre activitățile propuse în cadrul ACUM se număra: plimbări urbane în cartier împreună cu diverşi specialişti şi localnici; mese rotunde si discuţii între şi cu locuitorii; ateliere pentru copii; utilizarea in interactiunea cu cetatenii a unor machete cu zonele vizate, realizate din carton si polistiren,cinematograf în aer liber.
ACUMULATOR URBAN ÎN CARTIERUL TEI
Strada Teiul Doamnei traversează de la nord la sud cartierul Tei printr-un canion de blocuri ridicate în anii 70-80 pe locul unei foste mahalale. Aici, într-o retragere de la capătul unui parter comercial, pe care se înşiră mai multe scări de bloc, un magazin mixt, o pizzerie şi o cofetarie, un second de haine, o bancă şi un exchange, am amplasat Acumulatorul. Într-un mic perimetru delimitat de un oficiu poştal, o florărie, accesul la un loc de joacă şi aleea către spatele blocului, structura centrală a găzduit expoziţia despre cartier iar Cutia cu Scule a susţinut activităţile cu publicul. Timp de 3 zile, AcUM a funcţionat ca un magnet pentru locuitorii zonei şi a transformat platoul înălţat de beton, dintr-un loc de trecere într-un popas. Miraţi şi încântaţi că aşa ceva se întâmplă la ei în cartier şi nu doar în centru sau în parcurile mari, locuitorii s-au oprit şi au stat la poveşti despre cartier, au completat chestionare, şi au participat la dezbaterea despre problemele zonei. AcUM a fost deschis şi pentru copii, care au desenat prelata pavilionului cu drumul de la şcoală până acasă ori şi-au expus povestea explorării împrejurimilor misterioase. La final am plecat într-o expediţie ca un scurtcircuit printre blocurile şi casele, fabricile şi străzile, locurile, oamenii şi poveştile locului. Astfel, AcUM a strâns informaţii, a comunicat cu publicul şi a testat în timp real modalităţi de activare a spaţiilor publice, unde, fie şi numai pentru 3 zile, a funcţionat ca un chioşc deschis publicului, ca un loc de întâlnire şi de tranzacţionare de amintiri, păreri sau planuri de viitor.
ACUMULATOR URBAN ÎN CARTIERUL TINERETULUI
Pe o fâşie lată de spaţiu verde încercuit cu garduri metalice, la marginea bulevardului de tip coridor Gheorghe Şincai ce se întide de la parcul Tineretului la canalul Dâmboviţei, în preajma unei biserici ce a supravieţuit demolării, am amplasat Acumulatorul. Aici, într-un buzunar pavat vizavi de un parter comercial pe care se înşiră o patiserie, magazine de pantofi, de piese auto, bănci, agenţii de imobiliare dar şi vînzători ambulanţi sau florărese, AcUM a funcţionat ca un magnet pentru trecători şi a tranformat pentru câteva zile o zonă de trecere într-un punct de atracţie. Acumulatorul a găzduit expoziţia despre cartier iar Cutia cu Scule a susţinut activităţile cu publicul. La fel ca în cartierul Tei, locuitorii s-au apropiat miraţi şi încântaţi că aşa ceva se întâmplă la ei în cartier şi nu doar în centru sau în parcurile mari, s-au oprit şi au stat la poveşti, au completat chestionare şi au participat la discutiile despre problemele zonei. AcUM a fost deschis şi pentru copii, care au desenat prelata pavilionului: grădiniţa, şcoala şi drumul până la ele plus alte lucruri şi locuri şi-au găsit locul pe harta cartierului lor, iar a doua zi echipaţi pentru aventură şi motivaţi de Habarnam, au pornit într-o expediţie de fondare a Oraşului Florilor pe care l-au crescut din asfalt şi l-au strecurat printre locurile de parcare. AcUM a fost şi punctul de plecare în Ocolul Tineretului în 80 de minute, o explorare ca un scurtcircuit printre blocurile şi casele, străzile şi locurile, oamenii şi poveştile cartierului în care am descoperit o lume fascinantă într-un cartier ce la prima vedere parea destul de monocrom.
ACUMULATOR URBAN ÎN CARTIERUL TIMPURI NOI
Într-un buzunar din lungul bulevardului Nerva Traian, construit la sfârşitul anilor ’80 pe principiul coridor compact de blocuri, în parcarea supraglomerată din faţa unei şcoli de cartier, am amplasat Acumulatorul. În prima zi a evenimentului când a plouat şi a fost frig am reuşit totuşi să ţinem atelierul despre drumul de acasă până la şcoala chiar în două locuri. Am căutat prin cartier şi am găsit oameni deschişi care ne-au primit să ne adapostim de ploaie: în filiala Emil Gârleanu a Bibliotecii Metropolitane Bucureşti şi în grădiniţa 81. Aici copiii au ascultat cuminţi povestea ‘Fetei din Soc’ şi au desenat împreună drumul de acasă până la şcoală. A doua zi însă vremea a ţinut cu noi aşa că am instalat Acumulatorul de dimineaţă transformând două locuri de parcare informale (adică de pe trotuar) într-un spaţiu public ce a strâns pe parcursul zilei copii şi părinţi la atelierele de desen, locuitori interesaţi şi curioşi în jurul expoziţiei, dispuşi să completeze chestionare şi să povestească despre cartier, să deseneze hărţi mentale sau să discute despre Dâmboviţa. Seara, cinema-ul ad-hoc din faţa staţiei de autobuz a adunat la un loc trecătorii si oamenii care locuiau in zona. Unul dintre filmele proiectate, ‘Le ballon rouge’ a reuşit să ţină nemişcat un grup de adolescenţi şi copii, care iniţial nu dădeau semne că ar fi avut răbdare sa vizioneze până la final filmele. AcUM a fost şi punctul de plecare în expeditia ‘Hoinari prin Timpuri Noi’, un slalom în jurul Dâmboviţei, printre fabrici şi ruine, pe urmele fostelor mahalale şi printe incinte de blocuri înalte, unde am stat de vorbă cu câţiva paznici de duminică şi am vizitat o casă scăpată ca prin minune de la demolare.
.
Nu există încă recenzii.