ABOUT THE PROJECT
In octombrie 2006, Komunitas a colaborat cu grupul Ofensiva Generozitatii in cadrul proiectului Harta Sensibila. Interesul Komunitas s-a focalizat pe documentarea problemele sociale ale zonei si ale locuitorilor.
ABOUT THE PROJECT
In octombrie 2006, Komunitas a colaborat cu grupul Ofensiva Generozitatii in cadrul proiectului Harta Sensibila. Interesul Komunitas s-a focalizat pe documentarea problemele sociale ale zonei si ale locuitorilor.
Pentru a pune in discutie aceste probleme, Asociatia Komunitas împreuna cu grupul Ofensiva Generozitatii au organizat o dezbatere publica în squarul din intersectia Calea Rahovei cu Sabinelor, la data de 6 octombrie 2006. Scopul acestei dezbateri informale a fost în primul rînd aducerea laolalta într-un spatiu public a oamenilor din zona si a autoritatilor. Au fost adresate invitatii primarului sectorului 5, Marian Vanghelie, si reprezentantilor diferitelor departamente din Primaria de sector si din Primaria Generala a Capitalei: Spatiu Locativ, Urbanism, Asistenta Sociala si Protectia Copilului. Singura persoana care a raspuns invitatiei a fost Florentina Marin, director al departamentului de Asistenta Sociala din Primaria sectorului 5.
Punctele principale de discutie pe care le prevazusem au fost urmatoarele: Piata Chirigiu, constructia unei posibile pasarele si viitoarele demolari/evacuari pe care aceasta le presupune. Desi îi priveste în mod direct, locuitorii zonei nu au fost informati oficial despre desfasurarea acestor proiecte; tot ce au putut afla provine din zvonuri. Întrucît la dezbatere nu a fost prezenta nici o persoana din partea departamentelor de Spatiu Locativ sau Urbanism, raspunsurile la întrebarile si temerile oamenilor au întîrziat sa apara.
Doua lucruri concrete au rezultat totusi în urma dezbaterii:
1. oamenii ale caror acte locative/de spatiu erau expirate sau neînregistrate fiscal au aflat ca sunt si ei beneficiarii ajutorului social pentru atingerea venitului minim garantat – în acest sens legea 416/2001 se modificase din luna august, persoanele fara acte locative putînd beneficia de un ajutor social de 2 milioane, însa niciunul dintre locuitorii prezenti la dezbaterea organizata în octombrie nu stia de o astfel de schimbare. Ulterior, membrii Komunitas si cei din proiectul Ofensiva Generozitatii au mers personal cu oamenii la Primarie, pîna cînd acestia si-au primit respectivul ajutor. O mare problema a oamenilor s-a dovedit a fi nesiguranta si dezorientarea pe care acestia le simteau în fata unei institutii precum Primaria;
2. Cîteva persoane s-au înscris la Scoala generala “A doua sansa”, la sugestia si cu ajutorul lui Catalin Manea ( Partida Romilor ), invitat ca observator la dezbatere.
Evenimentul organizat de Komunitas si Ofensiva Generozitatii a demonstrat faptul ca este important ca cetatenii sa aiba acces la autoritatile care îi reprezinta, dar mai ales la informatie. În general, datorita lipsei de comunicare între diversele niveluri de realitate si organizare sociala, informatia este de multe ori scurtcircuitata în drumul ei catre oamenii obisnuiti.
Un alt aspect care a rezultat în urma dezbaterii a fost acela ca oamenii percep cu teama sau cel putin retinere institutia Primariei si pe reprezentantii ei. Destui au relatat experiente neplacute si situatii cînd nu fusesera primiti în incinta acestei institutii.
Organizarea regulata a unor astfel de dezbateri în spatii publice, mai putin formale, ar putea constitui nu doar o punte de legatura între cetateni si autoritati, dar ar putea da totodata masura respectului cu care acestea din urma trebuie sa îi trateze pe oamenii de orice fel.
There are no reviews yet.