DESPRE PROIECT
In cadrul proiectului de educatie urbana Ia-ti orasul inapoi derulat de Asociatia Komunitas, elevii Colegiului National „Gheorghe Sincai” din Bucuresti, Asociatia Peisagistilor din Romania (ASOP) si studenti de la Facultatea de Horticultura, departamentul Peisagistica (Universitatea de Studii Agronomice Bucuresti)au realizat impreuna in perioada mai-iunie 2011 un obiect de mobilier urban – o platforma din lemn pentru relaxare si socializare in curtea liceului.
Astfel, interventia a inceput cu intalnirile mediate de Komunitas, intre elevi si studentii peisagisti. Pe parcursul intalnirilor s-au vizionat diverse exemple de constructii si spatii contemporane de relaxare, gandite pentru a incuraja interactiunea. Apoi, elevii si-au expus problemele privind folosirea curtii liceului dar si dorintele de design si amplasare in spatiu. Din discutiile cu ei a reiesit rapid ca singurele doua banci subrede existente in curtea scolii erau insuficiente pentru numarul utilizatorilor.
In paralel cu intalnirile de lucru, elevii au negociat cu directiunea pentru a obtine aprobarea interventiei.
Cu proiectarea si devizul finalizate, a inceput organizarea pentru constructia platformei. Fiind un demers participativ, au fost implicati elevii, parintii lor, studentii peisagisti si echipa Komunitas. Inarmati cu bormasini, boloboc, holsuruburi, grinzi de lemn, circular, lac,pensule si vopsea am pornit spre locul faptei. Patru zile pe o caldura minunata (40 de grade aproximativ), cu atenta supraveghere si sustinere morala din partea paznicilor si a apei plate, am reusit sa construim pas cu pas platforma pentru elevii liceului Sincai.
Designul interventiei incurajeaza utilizatorii la socializare, avand o forma inchisa. Oriunde ai sta, nu esti departe de alti utilizatori ai platformei. Astfel, speram ca pe parcursul folosirii spatiului in noua forma, se vor construi noi relatii de prietenie/colaborare si poate idei noi de amenajari inspirate de aceasta interventie.
Implicarea elevilor (in organizare, in proiectare si in obtinerea aprobarii necesare interventiei) parintilor si peisagistilor a dat o dimensiune participativa proiectului, amprenta esentiala pentru durabilitatea platformei si intretinerea acesteia.
Nu există încă recenzii.