Ideea de a organiza un astfel de mars-parada ne-a venit cu putin timp inainte de 25 mai, Ziua Internationala a Africii. Ne aflam la sediu la Organizatia Femeilor Refugiate unde puneam la cale niste proiectii de filme si discutam diferite posibilitati de colaborare. Prima data cind ne-am intersectat cu acest ONG a fost la evenimentul Kiss Your Enemy. Ei au raspuns invitatiei noastre de a participa si au sustinut o masa rotunda in cadrul evenimentului mentionat. Pentru ca tuturor ne-a placut cum au decurs lucrurile, am pastrat legatura si am decis sa mai facem si alte lucruri impreuna.
Asadar, ne aflam la sediul OFFR si faceam un brainstorming, cind doamna Mbela Nzuzi a “aruncat” in aer ideea unui mars de Ziua Internationala a Africii. Ideea a fost spusa pe jumatate in gluma, dar noi ne-am activat imediat si ne-am inchipuit cum ar arata un astfel de mars pe strazile Bucurestiului.
Zis si facut. Ne-am angajat sa luam noi autorizatie pentru mars si organizarea a inceput. Am avut la dispozitie aproximativ 10 zile pentru pregatirea acestei “parade”. Noi zicem ca totusi a iesit foarte bine, mai ales ca a fost prima initiativa de acest gen din Romania.
S-au solidarizat imediat cu initiativa YAZEE si KAYA FOUNDATION.
Au participat aproximativ 150 de persoane la mars, printre care si copii. Ei au facut deliciul tuturor fotografilor, care nu se mai saturau sa ii pozeze. A fost un mars vesel, colorat si inedit. Multa lume a venit cu tot felul de instrumente de percutie, asa ca am avut o atmosfera sonora vie si ritmata. Baietii de la Kaya Foundation au adus un steag lung in culorile verde-rosu-galben, culorile cele mai des intilnite la steagurile africane.
Punctul final al paradei a fost in Parcul Cismigiu, unde se desfasurau animatii stradale din cadrul festivalului “Esti spectator? Ia ARTitudine!”, organizat de organizat de Asociatia A.R.T. Fusion, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii si Fundatia Noi Orizonturi. Percutionistii din parada noastra s-au intilnit cu animatorii de strada din Cismigiu, si timp de jumatate de ora s-a creat o atmosfera de sarbatoare cum mai rar ai ocazia sa vezi in Bucurestiul cenusiu, rareori trezit la viata de astfel de initiative in spatiul public. Chiar am auzit pe cineva in parc zicand «M-au impresionat la lacrimi».
Din punctul nostru de vedere, ceea ce am vrut sa se intample s-a intamplat: oameni din contexte sociale diferite s-au intalnit si s-au simtit bine impreuna, traind pe propria lor piele (indiferent de culoare) experienta directa a diversitatii culturale si a unei « actiuni in retea » – care a fost posibili numai prin solidarizarea mai multor organizatii, grupuri informale si comunitati.
Si speram ca lumea a avut ragazul, intre cantece si spectacol, de a se gandi la problemele prin care trece si a trecut in ultimele secole continentul african, ce pare atat de frumos si bogat, de la distanta. De asemenea, este bine sa ne reamintim ca traim intr-o lume globalizata in care toate fenomenele sociale, culturale, politice, economice se leaga intre ele, chiar si aflate la distanta. In acest context putem spune ca problemele unora sint si problemele noastre. Si desigur, viceversa.
Detalii:
http://africasoul.blogspot.com/
Nu există încă recenzii.