Proiectul “Împreună scriem lumea” a fost un proiect de educaţie jurnalistică adresat copiilor din două şcoli din cartierul Ferentari şi studenţilor de la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din Bucureşti. Proiectul şi-a propus să găsească soluţii pentru două probleme sociale interconectate: excluziunea şi discriminarea tinerilor pe motive etnice şi economice, şi etica reprezentării în presă a grupurilor defavorizate.
Impreuna scriem lumea
Impreuna scriem lumea
În timpul proiectelor şi cercetărilor sociale derulate de asociaţie de-a lungul timpului, care au implicat, de fiecare dată, copii şi tineri din cartierul Ferentari din Bucureşti, am identificat o serie de probleme cu care aceştia se confruntă zi de zi: excluziunea socială, lipsa unui proces educaţional eficient în şcoli, gradul crescut de abandon şcolar, mediul cotidian agresiv, lipsa accesului la cultură şi la mijloace creative şi inovatoare de petrecere a timpului liber, lipsa unei direcţii privind viitorul personal şi profesional.
În mare, proiectul a cuprins ateliere de educaţie non-formală prin jurnalism: ateliere de noţiuni introductive de jurnalism; ateliere de ştiri; ateliere de cronică de film şi teatru; ateliere de jurnal de călătorie; proiecţii de filme documentare.
Proiectul “ Împreună scriem lumea” a urmărit să aducă o schimbare pozitivă asupra grupurilor de tineri implicate (elevi din şcolile cartierulului Ferentari şi studenţi de la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din Bucureşti), asupra comunităţilor din care fac parte şi asupra celor care vor veni în contact cu mesajul proiectului, prin: oferirea şansei de interacţiune şi comunicare inter-culturală, pentru dezvoltarea conştiinţei sociale şi a solidarităţii; oferirea unui instrument de empowerment copiilor şi tinerilor prin libertatea exprimării în scris a părerilor şi percepţiilor faţă de cultură, ecologie, discriminare, societatate, oraşul în care locuiesc; oferirea şansei de auto-reprezentare prin creativitate şi exerciţii de jurnalism; stimularea interesului către educaţie, prin participarea la activităţi de educaţie non-formală prin jurnalism, creative şi inovatoare.
Materialele realizate de copii au fost expuse în cadrul unei expoziţii organizate la finalul proiectului şi transformate apoi într-o revistă.
Proiectul a fost finantat de Comisia Europeana, prin Programul Tineret in Actiune, actiunea 2, Initiative ale tinerilor.
Detalii:
Revista „Împreună scriem lumea”
http://impreunascriemlumea.wordpress.com/
I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Nu există încă recenzii.