Wake up to be a volunteer
Proiectul ‘’Wake up be a volunteer’’ s-a desfasurat pe parcursul a doua saptamani, una in Tara Bascilor cealalta in Bucuresti. Proiectul a fost finantat de programul Tineret in Actiune, linia Schimburi de tineri; a fost accesat si coordonat de partenerii din Tara Bascilor. Prin acest schimb de tineri, am reusit sa cream o noua punte intre Romania si Tara Bascilor (Spania). Scopurile proiectului au fost promovarea voluntariatului si a culturilor basco/romane prin organizarea unor evenimente in spatiul public.
Tara Bascilor – iulie 2012
Astfel, in iulie o echipa de 8 romani promitatori (membri Komunitas si voluntari) s-a deplasat via Madrid tocmai pana in Tolosa, un mic orasel linistit si cat se poate de basc. Periplul a inceput prin parcurile Madridului la 2 noaptea si a continuat pe ruta Zaragoza-Pamplona-Tolosa cu 3 autocare schimbate. Partenerii de la Asociatia Kaebnai ne-au asteptat cu energizere, prezentari de ONG-uri din zona si mancare traditionala.
Pentru a descoperi cum se face voluntariatul in Tara Bascilor am vizitat 4 ONG-uri (Atzegi, Nagusilan,Rais si Protectora di Animales). Cele 4 organizatii se ocupa cu: ingrijirea pensionarilor, asistenta pentru intelectualii cu probleme psihice, ingrijirea animalelor fara stapan si includerea sociala a persoanelor fara adapost si a imigrantilor.
Pentru ca mai trebuia sa ne si distram, am facut baie in in San Sebastian, in ocean printre placile de surf ale copiilor si adultilor si am fost la o ‘’fiesta’’ (un fel de festival al orasului) unde toata lumea se distra de minune cu petarde si bautura.
De departe cea mai reusita zi a fost cea in care trebuia sa promovam elemente de cultura a Romaniei. Astfel intr-o piata a Tolosei a iesit un adevarat bairam, la care au participat si tolosenii plus multi copii (romani, basci, bolivieni si multi altii). Pe ritmuri de Aria Urbana, Zale,CTC, Blanoz si multe alte trupe romanesti, oamenii au improvizat multicultural, apropiindu-se unii de altii prin dans si veselie.
A iesit o petrecere in toata regula la care s-au alaturat niste compatrioti care lucrau in Tolosa via Sibiu. Dupa petrecere ne-am indreptat cu carnea si palinca in rucsac catre hostel. Seara a fost piperata de gratarul si muzica populara live oferita de compatrioti, urmat de un jam session spontan de muzica populara combinata cu chitara unui localnic, plus impovizatiile noastre (sunetele produse de furculite, sticle, oale, gratar si multe alte obiecte).
Romania – octombrie 2012
Dupa vizita noastra in Spania, pe 17 Octombrie au aterizat si tovarasii nostrii basci la Bucuresti. Gazda celor 16 participanti a fost hostelul Doors (http://doorshostel.com/) , unde ne-am simtit atat de bine incat nu ne mai venea sa plecam. Programul pregatit de Komunitas a cuprins:
• vizite la interventiile urbane realizate de asociatie: terenul de fotbal din Aleea Livezilor-Ferentari; casute de pasari din parcul Tineretului; platforma de lemn destinata socializarii si petrecerii pauzelor de la Colegiul National „Gheorghe Sincai” si faimoasa Poienita Urbana, plimbari urbane;
• vizite la Asociatiile Make a Point, Parada, ATU si Filantropia;
• un eveniment cultural organizat de unul din voluntarii Komunitas in Parcul IOR; evenimentul s-a numit „Pentru cartierul meu” si a cuprins ateliere de salsa in aer liber; auditii muzicale (DJ si o formatie live); ateliere de pictura pentru copii; recital live de poezie; show de jonglerii cu copii implicati in proiectele Fundatiei Parada;
• o vizita la Muzeul National de Arta Contemporana
• o vizita la meciul Rapid-Mioveni (unde colegii din Tara Bascilor au cantat cu mare patos).
Ca si concluzie, putem spune ca atat in Spania cat si in Romania cele mai reusite si importante activitati au fost evenimentele in spatiul public, in care s-au promovat diverse forme ale celor doua culturi (muzica, mancare, imbracaminte specifica, dansuri) si in care au avut loc tot felul de interactiuni sociale interculturale. Astfel, am reusit sa intermediem interactiuni nesperate intre categorii sociale diferite: intr-o piata din Tolosa si in parcul IOR din Bucuresti. Cele doua evenimente au reusit sa dea un nou sens folosirii spatiilor publice prin acces liber, interactiune fara stereotipuri si exprimare libera.
Coordonator proiect: Marius Huza
Detalii:
http://wakeupbevolunteer.blogspot.com/
Nu există încă recenzii.